:

 25 листопада 2017 року - День пам’яті жертв голодоморів

За ініціативи архівного відділу Пологівської райдержадміністрації 23 листопада 2017 року в Пологівській центральній районній бібліотеці відбулась презентація виставки документів Національного архівного фонду, наданих Державним архівом Запорізької області. Ця виставка присвячена Дню пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років. В експозиції також виставлена збірка книг на тему «Над білим янголом скорботи жертв голодомору» наданих Пологівською центральною районною бібліотекою.

На відкриття виставки були запрошені представники громадських організацій, представники влади, вчителі історії Пологівського району та працівники Пологівського краєзнавчого музею.

Начальник архівного відділу Зоя Пісковець ознайомила присутніх з представленими документами. Виступ доповнила Півень Ірина, заступник голови райдержадміністрації, яка переказала присутнім спогади своєї бабусі, що особисто пережила голодомор і змогла розповісти нащадкам про страшні роки.


В четверту суботу листопада українці та світ, як і щороку, вшанують пам’ять убитих Голодомором 1932-33 років. Жалобні заходи традиційно відбуваються також у 32 країнах світу.

Національні пам’ятні заходи до 84 роковин геноциду пройдуть під гаслом "Голодомор — помста за свободу, помста за революцію".

Голодомор — помста за свободу. Історики пояснюють: Сталін організував геноцид, щоб покарати українців за незалежність 1917-1921 років.

“Голодомор — це помста за свободу. Українців карали смертю за здобуту незалежність від імперій. Геноцид знищив ключові свободи: мільйони позбавлені життя, в країну повернено рабство — селянам обмежили пересування і відібрали паспорти, колгоспи застосовували примусову працю, люди не могли сподіватися на недоторканість житла, не мали свободи релігії, їх обмежили в культурних правах. Але режим не зумів досягнути головного – Україну не зламали. І свою незалежність ми змогли підтвердити вже 1991 року”, — говорить Володимир В’ятрович історик, Голова Українського інституту національної пам’яті.

Голодомор – злочин геноциду проти Українського народу, результат спеціально організованого комуністичним керівництвом штучного голоду у 1932-1933 роках, що спричинив загибель мільйонів людей, це одна з найтрагічніших сторінок української історії, яка не підлягає забуттю…

Запрошуємо мешканців міста та району відвідати виставку, яка буде представлена в районній бібліотеці до 01 грудня 2017 року.


За інформацією архівного відділу РДА