:

День народження Махна


Наш край недарма називають Махновщиною, адже саме в нашому регіоні, в часи української революції, 100 років тому волелюбні українці під керівництвом Батька Махна боролись проти радянської навали. В часи визвольних змагань 1917-1921 років, саме на наших землях відбувався рух опору, захисту робітничого та селянського люду.

В рамках святкування 100-річчя української революції 1917-1921 років делегація пологівців відвідала батьківщину видатного анархіста всіх часів в день його народження.

7 листопада Нестору Івановичу виповнилося б 129 років. В історії державотворення України його називають одним з видатних політичних діячів.

До складу делегації увійшли: заступник голови райдержадміністрації Ірина Півень, заступник начальника управління соціального захисту населення Юлія Тоцька, головний спеціаліст відділу освіти, молоді та спорту Ангеліна Устименко; керівник козацького полку с. Федорівка та депутат Пологівської районної ради Андрій Зєлєнцов; голова РО ТЧХУ Наталя Плетінь; голова Центру допомоги учасникам АТО при райдержадміністрації Валерій Орловський, учасники АТО Сергій Титюк, Юрій Хоменко, Андрій Мухін, Артем Галкін, студенти Пологівського професійного ліцею.

Захід розпочався з екскурсії Гуляйпільським краєзнавчим музеєм. Велика частина музейних експозицій розповідає та знайомить із життям, політичною та військовою діяльністю провідника повстанської армії Нестора Махна, та з особливостями державотворення на сході України у період з 1917 по 1921 роки.

Саме в музеї ми презентували книгу - монографію Володимира Чопа та Ігоря Лимана «Азовський рейд Нестора Махна», що побачила світ за підтримки обласної виконавчої влади та в рамках проекту «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років». Біля тачанки та під стягами Махна читали сторінки книги, дискутували про визвольний рух того часу.

Продовжили свою екскурсію вулицями міста, де жив, закохувався, та господарював Нестор.

На центральній площі міста Гуляйполе біля пам`ятника Нестору Махну відбувся мітинг, з представниками козацьких організацій Запорізької та Дніпропетровської області. Під час якого з промовами виступали: керівництво Гуляйпільської райдержадміністрації, заступник голови Пологівської райдержадміністрації Ірина Півень, запорізькі козаки-отамани Дмитро Сухінін, Ілля Лапін, Володимир Лютий.

Ініціатор поїздки – Центр допомоги учасникам АТО при Пологівській райдержадміністрації за рахунок коштів районного бюджету.


Відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації