:

    Інформація про результати проведення операції «Урожай – 2016» на території Пологівського району 

    На виконання розпорядження голови облдержадміністрації від 13.04.2016 № 161 «Про організацію проведення операції «Урожай – 2016», в минулому році в районі розпочато операцію «Урожай – 2016» з моніторингу стану використання земель сільськогосподарського призначення всіх форм власності. Метою цього заходу є збільшення надходжень до місцевих бюджетів та легалізація зайнятості населення району.
    Розпорядженнями голови райдержадміністрації від 29.04.2016 № 173 «Про організацію проведення на території Пологівського району операції «Урожай – 2016» та від 17.08.2016 № 325 «Про внесення змін до розпорядження голови райдержадміністрації від 29.04.2016 № 173» було створено та затверджено склад районної робочої групи з організації проведення в районі операції «Урожай – 2016» та основні етапи її проведення на території Пологівського району.
 Районна робоча група виконувала поставлені в розпорядженнях голови облдержадміністрації та райдержадміністрації завдання, основними з яких були:
- обстеження території міської та сільських рад з метою виявлення 
фактів використання земельних ділянок без правовстановлюючих документів та не за цільовим призначенням;
- виявлення сільгоспвиробників, які мають заборгованість до бюджетів 
усіх рівнів; 
- виявлення та легалізація найманої праці;
- проведення роботи з перегляду договорів оренди між власниками паїв 
та сільгосптоваровиробниками в частині збільшення орендної плати до економічно обґрунтованого рівня;
- здійснення постійного контролю за своєчасним та повним проведенням розрахунків з власниками земельних ділянок, та інші питання, які визначені в розпорядженні та розглядалися на засіданнях районної робочої групи.
 Вся операція «Урожай – 2016» складалася з кількох етапів. Районною робочою групою було здійснено моніторинг використання земель сільськогосподарського призначення території 10 сільських рад, Воскресенської об’єднаної територіальної громади та Пологівської міської ради.
    В ході операції «Урожай-2016», були виявлені випадки використання земель сільськогосподарського призначення без оформлення правовстановлюючих документів. Матеріали щодо використання земельних ділянок державної та колективної власності, які використовуються без правовстановлюючих документів, направлені до Пологівської об’єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Запорізькій області. 
        Обстежено земель сільськогосподарського призначення державної власності  12127,1058 га.
 Обстежено земель сільськогосподарського призначення колективної власності  12457,8957 га.
        Обстежено земель сільськогосподарського призначення приватної власності 77180,437 га. 
       Загальна площа сільськогосподарських угідь району складає 106748 га  з них рілля – 81351 га, сіножаті – 13801 га, пасовища – 10526 га, багаторічні насадження – 1070 га.
       За результатами проведеного моніторингу створено зведений електронний реєстр земель сільськогосподарського призначення по району.
     Після опрацювання даних обстеження, які було отримано районною робочою групою під час проведення перевірок на території сільських та міської рад, та здійснення аналізу розміру орендної плати укладених договорів оренди нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) встановлено, що більшість суб’єктів господарювання  використовують сіножаті та пасовища для вирощування зернових та технічних культур, а саме: державної власності – 5131 га та колективної власності – 3018 га. Всім господарствам, які використовують сіножаті, пасовища не за функціональним призначенням були направлені листи  з пропозиціями про підвищення розміру річної орендної плати.
     Готуються проекти додаткових угод до договорів оренди на земельні ділянки, але у зв’язку зі змінами в законодавстві укладання додаткових угод займає значний період часу і пов’язане  з необхідністю виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Тільки після цього додаткова угода підлягає реєстрації.
 В рамках проведення в районі цього заходу: 
 - проводилась роз’яснювальна робота щодо прав та обов’язків у сфері праці необхідності безумовного додержання законодавства про працю, недопустимість застосування найманої праці без оформлення документів. Проведено перевірки додержання законодавства про працю, занятість та інших нормативних правових актів. За результатами проведених перевірок складені акти, керівникам ряду підприємств видані приписи про усунення виявлених порушень та складені протоколи про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 41 КУпАП; 
- здійснюється постійний контроль за своєчасним та повним проведенням  розрахунків з орендної плати із власниками земельних часток (паїв) і відповідним перерахуванням до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб;
- проведено моніторинг сільгосптоваровиробників, які виплачують заробітну плату робітникам, що працюють у них за основним місцем роботи, на рівні або менше мінімальної, а також  у яких середня заробітна плата на одного працюючого менше середньої зарплати у сільському господарстві по області та району;
  За інформацією Пологівської ОДПІ ГУ ДФС України в Запорізькій області за результатами проведеної операції «Урожай – 2016» до бюджетів Пологівського району додатково надійшло єдиного податку ІV групи в сумі 91,5 тис.грн., орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності - 99,15 тис.грн., додатково задекларовано ПДВ до сплати в бюджет - 26,5 тис. грн.. Також за рахунок підвищення розміру виплати заробітної плати додатково до бюджету надійшло ПДФО - 29,87 тис. грн., військового збору - 2,49 тис. грн., єдиного соціально внеску - 36,51 тис. грн.., за  рахунок добровільно оформлених найманих працівників надійшло ПДФО - 51,5 тис. грн., військового збору - 4,29 тис. грн., єдиного соціально внеску - 62,94 тис. грн. Завдяки проведенню операції «Урожай 2016» громадянами від продажу сільськогосподарської продукції  за 2016 рік  задекларовано доходів на суму 4023,5 тис.грн., самостійно визначено зобов’язань з ПДФО на суму 665 тис.грн. та зобов’язань по військовому збору - 60,35 тис.грн.. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року самостійно задекларована сума доходу збільшилась на 791,8 тис.грн., зобов'язання  з ПДФО згідно декларацій збільшилися на 180,2 тис.грн., військовий збір збільшився на – 11,87 тис.грн.
    Стосовно земель державної власності, усунено порушення у використанні 9 ділянок на площі 222,5707 га. По 14 земельних ділянках на площі 252,4055 га вжито заходів із залучення їх для використання, а саме: резервовано для учасників АТО, розробляються проекти землеустрою щодо відведення ділянок учасникам АТО, земельні ділянки виставлено на аукціон щодо продажу права оренди на них, на земельних ділянках створено об’єкти природно-заповідного фонду;
     Стосовно земель колективної форми власності: 
    Загальна площа земельних ділянок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв), які передані в оренду становить  107,48 га. Загальна сума орендної плати, згідно договорів оренди землі, що надійшла до місцевих бюджетів за використання вищезазначених земель становить 18767,7 грн..
   Загальна площа земельних ділянок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв), які планується до передачі  в оренду у 2017 році відповідно розпоряджень голови райдержадміністрації, станом становить 766,23 га.. Прогнозована сума орендної плати, що додатково  надійде до місцевих бюджетів у 2017 році за використання земельних ділянок нерозподілених (невитребуваних) земельних часток (паїв) становить 231965 грн..
    Робота по проведенню в районі цього заходу  продовжується і в поточному 2017 році.

За інформацією відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації