:

    КОЛЕГІЯ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ 

   Голова райдержадміністрації Артур Крупський провів засідання колегії райдержадміністрації за участі членів колегії, керівників окремих структурних підрозділів та відділів райдержадміністрації, голів сільських рад та інших зацікавлених осіб.
   На засіданні було розглянуто  питання про підсумки соціально-економічного розвитку району за 2016 рік. Щодо підсумків соціально-економічного розвитку району за 2016 рік слід зазначити, що згідно з розпорядженням голови Запорізької обласної державної адміністрації від 21.05.2015 № 174 «Про визначення комплексної оцінки (рейтингу) результатів соціально-економічного розвитку міст і районів Запорізької області» підведені підсумки оцінки результатів діяльності Пологівської райдержадміністрації за 2016 рік за показниками соціально-економічного розвитку району, що охоплюють 8 напрямів: промисловість та розрахунки за енергоносії; розвиток сільського господарства; державні фінанси; споживчий ринок; населення і ринок праці; житлово-комунальне господарство та будівництво житла; захист прав дитини; освіта, культура та охорона здоров’я.
    За результатами рейтингу підсумків комплексної оцінки Пологівський район посів 9 місце серед районів області.
  Промисловість та розрахунки за енергоносії
   Обсяг реалізованої промислової продукції за 2016 рік склав   2791,267 млн. грн. (за 2015 рік – 3067,326 млн. грн.), до відповідного періоду минулого року темп склав 92,4 відсотків, або 70,524 тис. грн. на одну особу. 
  Рівень оплати за спожиту електроенергію наростаючим підсумком з початку року складає 98 відсотків.
  Рівень оплати за спожитий природний газ наростаючим підсумком з початку року населенням становить 73 відсотки.
  Рівень оплати за спожитий природний газ установами, закладами місцевого бюджету становить 94 відсотків.
   За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Промисловість та розрахунки  за енергоносії» за підсумками  2016 року Пологівський район посів 6 місце серед районів області.
 Розвиток сільського господарства
Чисельність поголів’я худоби і птиці по всіх категоріях господарств у розрахунку на 100 га сільгоспугідь становить 0,79 умовних одиниць (по області даний показник становить 12,90 умовних одиниць).
  Виробництво продукції тваринництва на 100 га сільгоспугідь становить 4,69 умовних м’ясоодиниці (по області даний показник становить 51,66 умовних м’ясоодиниць).
   Виробництво валової продукції сільського господарства (у постійних цінах 2010 року) у розрахунку на одиницю населення становить 7,472 тис.грн.     ( по області даний показник  становить 10,61 тис.грн.).   
   За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Розвиток сільського господарства» за підсумками 2016 року Пологівський район посів 13 місце серед    районів області.
   Державні фінанси
  Протягом  2016 року до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 122,947 млн. грн. податків та зборів, що становить 127,1 відсотків до планових показників 2016 року. 
   У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 52,6 відсотка, або на 42,361 млн. грн. 
   Виконання по основних видах податків:
- податок на доходи фізичних осіб – 135,1 відсотків;
- податок на майно – 151,9 відсотків;
- єдиний податок – 142,7 відсотка.
  Виконання планових показників доходів загального фонду місцевих бюджетів до розпису забезпечили всі території.
   У структурі податкових надходжень найбільшу питому вагу складає податок на доходи фізичних осіб – 55,3 відсотки, плата за землю – 19,8 відсотків.
  За підсумками  2016 року рівень виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів, затверджених органами місцевого самоврядування річних показників, по району склав 127,1 відсотків (обласний показник становить 113,2 відсотків).
  Темп зростання доходів місцевих бюджетів (без трансфертів) становить 15,39 відсотків,по області – 158,5%.
  Обсяг податкових надходжень до місцевих бюджетів району у розрахунку    на    одиницю    населення   склав    3489,7 грн.    Темп   зростання податкового боргу за податковими зобов’язаннями  платників (без пені) до зведеного бюджету становить 75,3 відсотків.
  Темп зростання заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за 2016 рік становить 75,7 відсотків.
  Спостерігається значне зростання податкового боргу комунальних підприємств за січень-грудень 2016 року – у 2,31 рази більше, ніж на початку поточного року.
  За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Державні фінанси» за підсумками  2016 року Пологівський район посів 6 місце серед районів області.
 Споживчий ринок
  Обсяг роздрібної торгівлі по району за січень-вересень 2016 року становить 252,56 млн. грн., що на рівні минулого року.
  Абсолютний приріст обсягу обороту роздрібної торгівлі у розрахунку на одиницю населення за січень-вересень 2016 року складає  - 84,7 грн. (по області даний показник становить  - 596,6 грн.).
  За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Споживчий ринок» Пологівський район посів 15 місце серед районів області.
  Населення та ринок праці
  Середньомісячна заробітна плата за 2016 рік по району склала 4755,82 грн. та в порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла на 22,4 відсотки.
   З керівниками підприємств, організацій та установ району проводяться співбесіди щодо недопущення виникнення заборгованості із виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та соціальних виплат.
   Станом на 01.01.2017 по району заборгованість по виплаті заробітної плати відсутня.
  Ситуація на ринку праці району в цілому залишилася стабільною. Рівень зареєстрованого безробіття станом на 01.01.2017  склав 3,6 відсотки, у відповідному періоді минулого року рівень зареєстрованого безробіття становив 3,7 відсотки.
  Середньооблікова чисельність штатних працівників на підприємствах, в установах та організаціях району за 2016 рік порівняно з відповідним періодом попереднього року зменшилася  на 0,9 відсотка, і склала 8,313  осіб. 
  За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Населення та ринок праці» Пологівський район посів 4 місце серед районів області.
  Житлово-комунальне господарство та будівництво житла
  Протягом січня-грудня 2016 року введено в експлуатацію 158 м2 загальної  площі  житла  (за рахунок індивідуальних забудовників)  або  83,4 відсотка   до  рівня  відповідного  періоду 2015 року. У розрахунку на 10 тис. населення даний показник становить 195,5 м2. 
  За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Житлово-комунальне господарство та будівництво житла» за І півріччя поточного року Пологівський район посів 10 місце серед районів області.
  Захист прав дитини
В Пологівському районі спостерігається тенденція  збільшення охоплення дітей сиріт  та дітей, позбавлених батьківського піклування, сімейними формами виховання.
У порівнянні з відповідним періодом 2015 року  в районі за 2016 рік  на 5,4 відсотки зросла питома вага дітей цієї категорії, які охоплені сімейними формами виховання ( по області на 1,4 відсотка).
Питома вага влаштування дітей у сімейні форми виховання становить по області 88 відсотків  від загальної кількості дітей, які перебувають на первинному обліку. У Пологівському районі середньообласний показник перевищено  на 2,1 відсотки.
Станом на 01.01.2017 на території Пологівського району  функціонувало 11 прийомних сімей, в яких виховуються та утримуються 28 дітей, що мають статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, та дитячий будинок  сімейного типу, який створений на власній житловій площі, де влаштовані на виховання  і спільне проживання 6 вихованців та дитина під опікою.
З початку  2016 року створено дві  прийомні сім’ї  та одну прийомну сім’ю двома статусними дітьми. Під опікою та піклуванням  мешкає  68 дітей  та 33 усиновлені дитини. 
   Для більш ефективного пошуку можливих форм сімейного влаштування для посиротілих дітей службою у справах дітей у співпраці з редакцією газети «Районка» запроваджено в газеті рубрику «Шукаємо маму» та на сайті газети – 
рубрику «Мама, я здесь», де розміщуються фото дітей, які підлягають усиновленню та влаштуванню до інших сімейних форм виховання.
За оцінкою результатів діяльності за напрямом «Захист прав дитини» за    2016 рік Пологівський район посів 2 місце серед районів області.
За результатами засідання, членами колегії  голові райдержадміністрації рекомендовано видати відповідне розпорядження та надано доручення.

За інформацією відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації