:


   З 2008 року Пологівський район приймає участь у реалізації мікропроектів в рамках проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІ» (МРГ) Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН)

   У першій фазі прийняли участь 5 сільських рад, на територіях яких було реалізовано наступні проекти:

   1) «Енергозберігаючі заходи в дитсадку «Колобок» с.Басань, а саме: заміна вікон, дверей на металопластикові, заміна водяної системи опалення на електричні конвектори, встановлення багатотарифних лічильників електроенергії;
   2) «Заміна вікон, дверей та поточний ремонт приміщення дитячого ясел-садка №5 «Золотий ключик» с.Інженерне»;
   3) «Реконструкція вуличного освітлення с.Семенівка», а саме заміна вуличних ліхтарів та встановлення багато тарифних лічильників електроенергії»;
   4) «Ремонт системи водопостачання в с.Новоселівка та с.Шевченка»;
   5) «Ремонт водогону та каналізації в с.Чапаєвка».

   Протягом 2012-2013 років Пологівський район прийняв участь у ІІ фазі проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду – ІІ» Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН), який реалізовувався у 4 селах району за основними соціальними напрямками, а саме: 

   1) Громадська організація «Асоціація Надія» Інженерненської сільської ради виконала роботи по реалізації мікропроекту «Енергозберігаючі заходи на території Інженерненської сільської ради. Поточний ремонт мережі нічного вуличного освітлення з заміною діючих систем на енергозберігаючі у с.Інженерне Пологівського району Запорізької області»;
   2) Громадська організація «Прогрес» Тарасівської сільської ради закінчила роботи по реалізації мікропроекту «Енергозберігаючі заходи на території Тарасівської сільської ради. Реконструкція вуличного освітлення с.Тарасівка Пологівського району Запорізької області»; 
   3) Громадська організація «Джерело» Чапаєвської сільської ради закінчила роботи по реалізації мікропроекту «Покращення доступу населення до питної води. Ремонт приміщень насосної та заміна електронасосів і часткового перетворювача в с.Чапаєвка Пологівського району Запорізької області»; 
   4) Громадська організація «Чубарівська активна спілка» Чубарівської сільської ради закінчила роботи по реалізації мікропроекту «Енергозберігаючі заходи на території Чубарівської сільської ради. Поточний ремонт мережі нічного вуличного освітлення з заміною діючих систем на енергозберігаючі у с.Чубарівка по вул. 1 Травня, вул.Шевченка, вул.Калініна та в с.Балочки по вул.Дружби Пологівського району Запорізької області». 
Загальна вартість проектів у І та ІІ фазах становила більше 1,4 млн.грн.

   Кошти розподілялись наступним чином: 50% - кошти ЄС/ПРООН, 45% - кошти місцевого бюджету (обласний, районний, сільський) та 5% - кошти громади, спонсорів.

   Також в рамках реалізації Програми «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» громадська організація «Джерело» Чапаєвської сільської ради реалізовувала проект: «Інноваційні енергоефективні заходи у дитячому дошкільному закладі «Джерельце» с.Чапаєвка. Модернізація системи опалення з використанням ВДЕ (енергії сонця).

   11.02.2015 в залі засідань Пологівської районної ради був проведений семінар в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» (далі – Проект).
    Участь у ІІІ фазі Проекту передбачає створення на територіях двох сільських рад по одному багатофункціональному сільськогосподарському обслуговуючому кооперативу (СОК).
    Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив (СОК) – юридична особа, створена фізичними/юридичними особами для надання послуг переважно членам кооперативу та іншим особам з метою провадження ними сільськогосподарської діяльності, покращення умов життя своїм членам за рахунок придбання якісних матеріалів за нижчими цінами та збільшення рівня їхніх доходів за рахунок забезпечення найвигіднішої ціни на продукцію, яка реалізовується кооперативом. 
   Кожний кооператив отримає грант в розмірі до € 31,000 у гривневому еквіваленті, в якому буде підтримуватися 2-3 мікропроекти. 
  Розподіл витрат матиме наступний вигляд: 80% від МРГ і 20% від членів кооперативу; 
  До 10% внеску кооперативу може бути залучено із зовнішніх джерел (наприклад, приватні спонсори, місцевий бюджет, тощо).
   У разі відсутності зовнішніх джерел фінансування до 10% внеску кооперативу можуть бути здіснені у формі нефінансового внеску.
   Кожний кооператив отримає «одноразове» фінансування в розмірі US $1000 у гривневому еквіваленті для створення техніко-інформаційного центру (ТІЦ);
   Будуть проведені необхідні тренінги для активістів кооперативів, членів правління, а також представників місцевої влади, що залучені до процесу.
    У лютому поточного року було подано заявки від трьох сільських рад на участь у ІІІ фазі, з яких було відібрано дві: Чапаєвська та Кінсько-Роздорівська сільські ради.

   13.05.2015 року, за участю координатора проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду – ІІІ» Рябого О.В., на територіях вищезазначених сільських рад відбулась презентація щодо створення та шляхів розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на територіях цих сільських рад та подальших дій громади.
   Наступним кроком громади в кожній сільській раді є визначення голови, засновників та реєстрація сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК)

За інформацією відділу економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації