:
 «Мітинг, присвячений Дню вшанування жертв Голодоморів в Україні»

23 листопада 2017 року у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні з метою вшанування пам`яті жертв Голодоморів в Україні 1921-1922, 1932-1933, 1946-1947 років за участі заступника голови райдержадміністрації Ірини Півень, радника голови районної ради Михайла Малиша, заступника міського голови Сергія Колісника, керівника центру допомоги учасникам АТО Валерія Орловського, голови Пологівської районної організації ветеранів України Миколи Степного, представників райдержадміністрації, громадських організацій, ветеранів, працівників освіти і культури на місці поховання жертв Голодомору 1932-1933 років, поблизу хутора Роздорського, проведено тематичний мітинг «Палає в серці пам`яті свіча».

Цей пам’ятний знак встановлено на кургані за ініціативи райдержадміністрації у 2008 році.

За переказами свідків, на двох курганах біля хутора Роздорський (інша назва Роздорчики), заснованого на початку ХХ ст., у 1932-1933 роках ховали померлих від голоду. Безсилі селяни ховали своїх родичів по кілька в одній могилі. За свідченнями Галини Петрівни Самобочої, до 2003 року на великому кургані налічувалося біля 50-ти могил, на другому кургані, який розташований за 14 м на північний захід, також були поховання, але через розорювання вони не збереглися.

Присутні вшанували пам'ять безневинних людей, які загинули від голодоморів, хвилиною мовчання та покладанням квітів з пшеничними колосками до місця поховання.

На мітингу лунали тематичні авторські вірші Єгора Курносова.

Морозна ніч збігає до нестями,
Безкрайнє небо, плаче зорепад.
Не видно стежки, що попід ногами,
Не видно поза снігом сплячих хат.

Безликий місяць блідо усміхнеться,
Завиє вовк самотньо і луну
розвіє вітер, серце стрепенеться…
Я до душі той біль свій пригорну.

Свічу на підвіконня, запаливши,
Поставлю, і молитву прокажу,
за тих, кого той голод, спопеливши,
штовхнув до краю за страшну межу.





Цього дня керівники району та міста також вшанували пам'ять жертв голодоморів в Україні покладанням квітів до пам’ятного знаку «Жертвам Голодомору та політичних репресій» в центрі м. Пологи.


У суботу, 25 листопада, Пологівська районна державна адміністрація вшанувала пам'ять мільйонів жертв Голодоморів, долучившись до всеукраїнської акції "Запали свічку".


За інформацією відділу культури і туризму РДА