:

   Оновлена програма житлових субсидій: що треба знати 

      Постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 300 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до деяких чинних документів, які визначають основи надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого пічного побутового палива. Саме тому з 1 травня 2017 року починає діяти оновлена програма житлових субсидій. Звернемо увагу на суттєві зміни.
 За новими правилами враховуватимуться доходи для призначення субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП: за чотири квартали, що передують місяцю, що передує місяцю, з якого призначається субсидія. Якщо конкретніше, то під час здійснення розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату ЖКП на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, будуть враховуватися доходи за період з квітня попереднього року по березень поточного року включно. Таким чином, враховуватимуться доходи не за попередній календарний рік, а більш актуальні. При призначенні субсидії для відшкодування витрат на придбання твердого палива, скрапленого газу і оплати житлово-комунальних послуг враховуються доходи, як і раніше, за попередній календарний рік. 
     Чинним порядком передбачається проведення монетизації частини зекономлених субсидій. Невикористані суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення в обсягах, що не перевищують вартості 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт г електричної енергії, відтепер не залишатимуться на рахунках отримувачів в організаціях, а перераховуватимуться на особовий рахунок одержувача субсидії в банківській установі або виплачуватимуться через поштові відділення, тому субсидіантам для отримання коштів необхідно буде  до 1вересня подати заяву до управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошей. Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відстежувати у платіжних документах, які надаються підприємствами постачальниками газу чи електроенергії. Про послідовність дій для отримання грошової компенсації буде повідомлено через газету трохи пізніше.
      При призначенні субсидії на наступний термін враховуватиметься наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг. Інформацію про суму такої заборгованості надаватимуть підприємства-надавачі послуг на запит управління соціального захисту населення. За наявності такої заборгованості субсидія на наступний строк не призначатиметься, про що управління соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом двох місяців громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. 
 Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон призначалася з 1 жовтня до 30 квітня, а також перераховувалася відповідно до рішення органів місцевої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону для тих, хто використовував електроенергію для індивідуального опалення, то у 2017-2018рр. для всіх домогосподарств, які використовують для індивідуального опалення  газ або електричну енергію, субсидія буде нараховуватися з 16 жовтня до 15 квітня включно без подальшого перерахунку.
 Згідно зі змінами збільшується соціальна норма для непрацездатних людей. Для пенсіонерів, людей з інвалідністю Уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні особи, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір субсидії, збільшується  до 75 кв. м на домогосподарство.
 На основі змін, у травні управління соціального захисту населення проведе перепризначення субсидій на наступний період та розрахує її розміри на неопалювальний сезон, а з жовтня – на новий опалювальний. Повторно подавати документи на оформлення допомоги необхідно буде лише тим, хто орендує житло та у кого відбулися зміни у складі сім’ї: хтось прописався чи виписався, особам, яким субсидія була призначена за зареєстрованим місцем перебування; які звертаються за субсидіями на придбання пічного побутового палива. Для решти отримувачів субсидії перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.

 За інформацією управління соціального захисту населення райдержадміністрації