:

    Про збереження пам’яток археології 

       На початку 90-х років минулого століття, без проведення археологічних польових обстежень земель та без встановлення меж територій курганів, здійснено роздержавлення та розпаювання земель, на яких знаходились ці самі кургани.  Згодом, більшість із них, були розорані тракторами. Причиною масового знищення курганів новими землевласниками став той факт, що у 1992 році при прийнятті Земельного кодексу України органи охорони історико-культурної спадщини не були включені до списку обов’язкових органів, які затверджують проекти землеустрою при відведенні земельних ділянок. Це було виправлено лише на початку двохтисячних років, коли законодавці прийняли такі Закони України, як «Про охорону культурної спадщини», «Про охорону археологічної спадщини», нову редакцію Земельного кодексу, але процес руйнування курганів став необоротнім.
          На початку 2005-2006 років на території Пологівського району майже вісімдесят відсотків курганів були розораними. 
        У 2005 році була прийнята Програма збереження та використання об’єктів культурної спадщини Пологівського району на 2005-2010 роки, далі – Програма охорони земель історико-культурного призначення Пологівського району на 2011-2014 роки.     На даний час заходи, направлені на охорону, збереження та використання об’єктів культурної спадщини, внесено до Програми розвитку культури Пологівського району.
      В рамках виконання названих Програм проводились і надалі продовжують проводитись заходи по охороні  та забезпеченню особливого режиму використання курганів та курганних могильників, забезпеченню належного їх обліку,  збереження та відтворення цих об’єктів, а саме:
- наради, семінари при голові райдержадміністрації за участю керівників управлінь, відділів райдержадміністрації, правоохоронних органів, міського та сільських голів,  засідання Ради з питань розвитку культури і туризму, на яких розглядалися такі питання:   "Заходи щодо збереження пам'яток археології",  "Про посилення контролю за охороною, збереженням та використанням пам'яток археології",  "Про сучасний стан  пам'яток  археології в Пологівському районі",  "Про інвентаризацію та паспортизацію пам'яток археології",  «Про охорону земель історико-культурного призначення» і такі інші;
- проведено повністю інвентаризацію пам’яток культурної спадщини;
- організовано близько 180 виїздів для  здійснення моніторингу технічного стану курганів;
- складено 93 акта сучасного стану курганів та укладено на них 20 охоронних договорів;
- відділом культури і туризму та органами місцевого самоврядування постійно проводиться роз’яснювальна робота  серед керівників  сільгосппідприємств, власників земельних ділянок,  орендарів про відповідальність за ушкодження,  руйнацію та розорювання пам'яток археології. 
За десять років  землекористувачам  надіслано 676 Попереджень, 29 Приписів;
- видано землекористувачам та місцевим сільським радам 56 охоронних дощок для встановлення їх на курганах;
- спільно з управлінням Держгеокадастру у Пологівському районі звірено карти розпаювання земель з картами землекористування колишніх КСП  на предмет наявності та місця розташування курганів;
- проводяться перевірки державних актів на право власності земельної ділянки на наявність факту вимежовування  території  пам’ятки археології із загального землекористування;
- виготовлено нову облікову документацію на 103 кургани та проекти землеустрою на 3 кургани;
- здійснюються виступи через засоби масової інформації з метою привернення уваги громадськості до збереження та охорони курганів і до проблем пам’яткоохоронній галузі взагалі, наприклад, такі:  «Відродити та зберегти надбання поколінь – наше завдання»,  «Де могилка була, там рілля пролягла»,  «Борозна по історії», «Сплять кургани скіфськії…», «Не руйнуйте кургани!» та інші.
   
      У співпраці  з місцевою прокуратурою  щодо притягнення до відповідальності порушників  пам’яткоохоронного законодавства відділом культури і туризму райдержадміністрації, як органом охорони культурної спадщини, за останні 10 років підготовлено та направлено матеріали до прокуратури на сім керівників сільгосппідприємств для притягнення їх до відповідальності за порушення законодавства про охорону культурної спадщини. Завдяки спільним зусиллям з місцевою прокуратурою за цей час  в державну власність повернуто земельні ділянки,  на яких розміщені сім курганів  загальною вартістю понад 8,5 млн. грн..
         На  даний момент на території  Пологівського району згідно Реєстру пам’яток археології місцевого значення знаходиться  264 курганів та курганних могильників. Завдяки систематичному проведенню пам’ятко-охоронних заходів вдалося припинити подальше розорювання, а відтак - відновити 103 кургани. Робота по їхньому відтворенню триває.


Методист Пологівського організаційно-методичного центру  Т. Костинська