:

   Стихійна торгівля продуктами харчування-загроза епідемічного добробуту населення. У жодній європейській країні не побачимо вуличних продавців крамом на тротуарах чи в інших не облаштованих для цього місцях. Проте на вулицях, площі та в інших невстановлених місцях розгорнулася ціла мережа несанкціонованого збуту м’ясних та молочних продуктів, риби, городини тощо. Попри те, що придбані з рук продукти харчування не відповідають санітарним нормам, люди часто ігнорують ці застереження, вважаючи, що такі продукти від господаря, дешевші і свіжіші.
Громадянам, які здійснюють торгівлю у невстановлених місцях, слід пам’ятати, що вони можуть бути притягнуті до відповідальності відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

   ст.160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях».
Торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах та в інших невстановлених місцях – тягне за собою накладання штрафу від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян (17.00-119.00 гривень + судовий збір) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої, торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами – тягне за собою накладання штрафу від шести до п’ятнадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі (102.00 - 255.00 гривень +судовий збір);

    ст. 164 «Порушення порядку провадження господарської діяльності».
Провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом, тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17000 – 34000 тисячі гривень + судовий збір) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої.

     З метою впорядкування торгівлі, додержання вимог чинного законодавства щодо якості та безпеки товарів, захисту прав споживачів розпорядженням голови райдержадміністрації від 18.07.2017 № 231 «Про затвердження складу районної робочої групи з координації дій місцевих органів виконавчої влади щодо ліквідації незаконної торгівлі в неустановлених місцях» створено та затверджено районну робочу групу щодо ліквідації незаконної торгівлі в неустановлених місцях до складу якої входять представники: райдержадміністрації, Пологівської ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області, Пологівської міської ради, Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області, Громадської організації «Пологівська Самооборона», Пологівської районної державної лікарні ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.
    Стихійна торгівля є серйозною проблемою для міста та району вона проводиться з порушенням вимог діючого законодавства, а саме: відсутні умови щодо зберігання, транспортування і реалізації продукції, відсутні умови холоду. Продукти харчування , які безконтрольно реалізують приватні особи з рук, не проходять лабораторний контроль, не упаковані належним чином. Отже, їх споживання може спричинити небезпечні гострі кишкові інфекції. Проте позиватися ж до суду за шкоду, заподіяну здоров’ю, підстав не буде – відповідача не має.
     Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею-не купувати продуктів у невстановлених місцях.
    Бережіть своє здоров’я та життя рідних і близьких Вам людей!

                           

Відділ економічного розвитку
і торгівлі райдержадміністрації