:

«Український рахунок Великій війні»


28 жовтня в Україні відзначається День вигнання нацистських окупантів з України.

Інститут національної пам’яті запропонував використовувати термін «вигнання нацистських окупантів із України» замість сполучення «визволення України від фашистських загарбників», так як після 28 жовтня 1944 року Україна не стала вільною державою, тож термін «визволення» є історично некоректним. Термін «визволення» передбачає волю, свободу, а у 1944 році Україна не стала вільною. Із вигнанням нацистських окупантів Україна не отримала волі, тільки опинилася під іншим пануванням, результатом якого стали масові репресії та депортації, зокрема сотень тисяч українців, поляків та цілого кримськотатарського народу.

Цього року відзначено 73 річницю з дати вигнання нацистських окупантів з України.

З нагоди відзначення цієї дати 27 жовтня співробітниками Пологівського районного краєзнавчого музею проведено музейний урок «Український рахунок Великій війні» з переглядом документальних кінострічок з фондів музею.

На музейний урок завітали заступник голови райдержадміністрації І.Півень, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації М.Діденко, керівник районної організації ветеранів М.Степний з активістами організації, учні Пологівського професійного ліцею.

Присутні ознайомлені з історичними фактами подій в Україні і в районі 73-річної давнини, переглянули світлини пологівців-учасників ІІ Світової війни, документальні стрічки з фондів музею.

Довідка з Інституту історії НАНУ-це український рахунок Великій війні.

Прямі людські втрати України становили від 8 до 10 мільйонів осіб, 700 міст, 28 тис. сіл, 16 тис. підприємств були пошкоджені або знищені внаслідок боїв і каральних дій окупантів.

Учасники заходу вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.


За інформацією відділу культури і туризму райдержадміністрації