:

«Запрошуємо на книжкові виставки до Дня захисника України»

З нагоди Дня захисника України та Дня українського козацтва в КУ «Пологівська центральна районна бібліотека протягом жовня діють тематичні книжкові виставки «Захисник України – звучить гордо» та «Запорізький край – колиска козацтва».

На тематичній книжковій виставці «Захисник України – звучить гордо» представлені книги, присвячені нашим співвітчизникам, які відстоювали та відстоюють незалежність, свободу, честь, гідність нашої держави на сході країни в районі АТО.

Альбом-посвята «Хоробрі серця неможливо зупинити» є складовою частиною інформаційного ресурсу з ідентичною назвою. Містить фото загиблих бійців та інформаційні статті. Крім наших земляків, які народжені в Запорізькому краї, до видання долучені прізвища військових-мешканців області, офіцерів, запорізьких артилерійських бригад та батальйонів, які віддали своє життя за незалежність нашої держави, мир та спокій на рідній землі.

Книги написані письменниками-журналістами, які спілкувались із своїми героями та самі були учасниками тих подій, про які пишуть. Тираж цих видань невеликий, тому ознайомитись з ними можна тільки в читальному залі центральної районної бібліотеки.

Книга «Іловайськ» - відомого журналіста і письменника Євгена Положія - це чесна книга про війну. Книга побудована на реальних подіях.

«Любов на лінії вогню» Васіліси Трофимович - це збірка художніх оповідань про історії кохання серед військових дій.

Роман «Аеропорт» Сергія Лойка - це хвилююча розповідь про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали.

В цьому виданні розповідається про події останніх п’яти днів з понад двохсот сорокаденної облоги Донецького аеропорту.

В книзі «Война на три буквы» опубліковані репортажі і свідчення очевидців про події в Україні з 22 лютого 2014 року до початку 2015 року.

На виставці також представлені періодичні видання - журнали «Військо України» та спецпроекти «Історії українських воїнів», «Український тиждень».

Книги, представлені на тематичній виставці «Запорізький край – колиска козацтва», розповідають про зародження і розвиток козацької культури та роль запорізького козацтва в історії України. В документальних та художніх творах показано образ козака-лицаря як образ захисника свободи своєї землі та свого народу.

У збірнику «Запорожці» розміщені матеріали з історії запорізького козацтва, історичні думи та пісні, літописи, твори живопису та архітектури. Книга ілюстрована кольоровими та чорно-білими репродукціями творів давнього українського мистецтва.

Наукове видання «Історія запорозьких козаків» - це обґрунтований опис історичного походження козаків, боротьби проти грабіжницьких навал на Україну орд кримських та турецьких феодалів, участі запорожців в народних повстаннях проти шляхетної Польщі, визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького.

Збірник «Розповіді про запорозьких козаків» - це надзвичайно цікаві маловідомі матеріали з історії запорозького лицарства. В ньому висвітлено матеріали про тривалий час замовчувані трагічні й героїчні сторінки козацької січової епопеї, про політику Російської імперії супроти українського народу та української державності.

Книга академіка України А.І. Авдєєнка «Великий Луг Запоріжжя» також не залишиться поза увагою тих, хто вивчає історію козацтва, бо саме в цьому виданні зібрані матеріали, на основі яких доведено, що витоки Європейської цивілізації зароджувались саме на Великому Лузі. У встановленні справедливої історії Запоріжжя та козацтва автор бачить відродження життєвої сили українського народу.

Так сталося, що поняття «українець» часто ототожнювалося з поняттям «козак», адже через історію козацтва по суті переломлювалася ціла епоха в історії України. Про ці та інші історичні факти з історії нашої країни можна дізнатися з книги Петра Кралюка «Козацька міфологія України».

Шановні пологівці! Запрошуємо вас ознайомитися з цікавими матеріалами книжкових виставок та дізнатися про історичні події становлення української держави.

Відділ культури і туризму райдержадміністрації