:


   1. Росія та керовані з Кремля донбаські терористи продовжують обвинувачувати Україну в невиконанні Мінських угод.
   Окупаційні війська на Донбасі блокують просування мирного процесу, порушуючи базові домовленості, – припинення вогню, відведення важкої техніки за моніторингу і верифікації ОБСЄ та звільнення полонених, глава МЗС РФ С.Лавров обвинувачує Україну в невиконанні Мінських угод (11.03.15): «Киевские власти тормозят выполнение пунктов мирного плана. Возможно, пытаются затянуть проведение необходимых политических реформ или вовсе не хотят их начинать…» //vesti.ru.
   Порушуючи Мінські угоди практично за всіма пунктами, терористи висувають претензії силам АТО щодo їх виконання. 
   Представник «міністерства оборони ДНР» Е.Басурін (06.03.15): «Поступающие от нашей разведки фактические сведения о ситуации в прифронтовой зоне с украинской стороны пока не позволяют нам испытывать оптимизм относительно скорого выполнения Киевом этого пункта Минских договоренностей (про відведення важких озброєнь – ред.)…» //«Росбалт».
   У свою чергу сили АТО, відводячи важкі озброєння, неухильно дотримуються Мінських угод, у тому числі в частині контролю та верифікації з боку спостерігачів ОБСЄ, на відміну від банд «ДНР» і «ЛНР». 
   Президент України П.Порошенко (на зустрічі з главою МЗС Великої Британії Ф.Хеммондом):
   (05.03.15) «Залишаються незвільненими заручники, в тому числі Надія Савченко, немає контролю за кордоном, не виведені іноземні війська з окупованих територій (всупереч Мінським угодам – ред.)… Задля деескалації ситуації необхідно запровадити міжнародну миротворчу місію» //www.president.gov.ua.
   10.03.15 Президент України П.Порошенко у телефонній розмові з президентом Франції Ф.Олландом заявив про необхідність повного припинення вогню і відведення важкого озброєння за моніторингу та верифікації ОБСЄ.
   Міністр закордонних справ України П.Клімкін:
   (10.03.15) «ЗСУ виконують Мінські домовленості відповідно до принципів міжнародного права і вимог ОБСЄ. Ми це робимо дуже чітко, відкрито і транспарентно… Представники так званих «ДНР» і «ЛНР» постійно не допускають представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ до моніторингу процесу відведення озброєнь, таким чином перетворюючи значну частину цього процесу на профанацію» //УНІАН. 
   Речник АТО А.Лисенко: (11.03.15) «Вже проведено четвертий етап відведення цих (важких – ред.) озброєнь з нашого боку. Справа в тому, що повністю відводити це озброєння ми не будемо, оскільки у нас немає підтвердження, що те ж зробив супротивник. Тому оголювати передній край, де залишилося тяжке піхотне озброєння, яким тимчасово можна зупинити наступаючі сили, щоб була можливість повернути нашу артилерію на передову, було б неправильно, і злочинно залишати бійців без прикриття… 10 березня противник обстріляв українські позиції 37 разів (обстріли відбуваються щодня – ред.)» //УНІАН.

   2. Терористи продовжують нарощувати військову силу

  3. Російсько-терористичні війська продовжують нарощування своїх угруповань та обстріли сил АТО. Кількість військовослужбовців РФ на Донбасі збільшується щоденно. Загроза ескалації конфлікту посилюється з огляду на безперервне масоване постачання бойовикам озброєнь з РФ, оголошену «ДНР» мобілізацію та регулярні порушення російсько-терористичними військами режиму припинення вогню. Українські військові готові дати відсіч терористам, які, судячи з усього, готуються до наступу на позиції сил АТО.
   Прес-офіцер сектора «А» АТО В.Корніяка (щодо перехоплених переговорів терористів): (08.03.15) «На Луганщині сепаратисти активно обговорюють наступ на Щастя, Станично-Луганське, а у подальшому – по всьому фронту після 10 березня… Також у приватних розмовах обговорюється наступ на м. Лисичанськ… Загрози вторгнення терористів "ЛНР" на українську територію немає. У разі виникнення форс-мажору озброєння та військова техніка ЗСУ будуть оперативно повернуті на бойові позиції» //УНІАН.
   Речник АТО А.Лисенко: (10.03.15) «Кремлівські куратори проводять інструктаж і тренують найманців, готуючи їх до відновлення бойових дій. У той же час, бойовики відмовляються виконувати вказівки московського керівництва. Тому, за оперативною інформацією, на окуповану територію Донецької області з РФ в'їхала значна кількість співробітників ФСБ для проведення «зачисток» у лавах бойовиків, які не підпорядковуються незаконним збройним формуванням «ДНР». Аналогічна ситуація спостерігається і на окупованій частині Луганської області…
   Україна виконала свої зобов’язання, які передбачені Мінськими домовленостями, але для того, щоб не наражати передову на небезпеку, у бійців залишилося важке піхотне озброєння, яким можна зупинити важку техніку. У разі, якщо бойовики почнуть наступати, вся артилерія буде повернута на передову» //dt.ua, «Українська правда».
Прес-центр АТО: (06.03.15) «Продовжуючи тактику «турбуючого вогню» противник і надалі здійснює поодинокі обстріли позицій сил АТО… Незважаючи на намагання деяких бандформувань ворога хаотичними обстрілами зірвати мирні домовленості, наші військові на провокації не піддаються і зброю застосовують у випадках прямої загрози життю людей» mediarnbo.org.
   Радник Голови СБУ М.Лубківський: (11.03.15) «Службою Безпеки України отримана достовірна інформація щодо участі у військовій агресії проти України кадрових військовослужбовців вищого командного складу МО РФ. Зокрема, для здійснення загального командування силами незаконних збройних формувань РФ (як кадрових, так і найманців) на Донбасі у форматі оперативного штабу із задіянням російської бойової техніки та комплексів радіолокаційної та звукової розвідки, у м. Донецьку від січня 2015 року у складі основного командування у рамках ротаційного відрядження перебуває начальник штабу, громадянин Російської Федерації, позивний «Алагір». Мова йде про генерал-майора Завізьона Олексія Володимировича, 1965 року народження… Завізьон є відповідальною особою за маневрування артилерією, РСЗО, важкою технікою, живою силою бойовиків та російських військовослужбовців на ключових напрямах здійснення бойових дій на окупованій території Донецької області… Саме під безпосереднім командуванням генерал-майора Завізьона здійснювалися обстріли Краматорська і Маріуполя» //«Українська правда».
   Д.Тимчук ( група «Інформаційний спротив»):(10.03.15) «Протягом останнього тижня відзначається переміщення від 30 до 80 одиниць бойової техніки і автотранспорту на добу – як з ділянки на ділянку, так і з території РФ на окуповану територію Донбасу…».
   (06.03.15) «Фіксується активне проведення терористами заходів бойової підготовки і відновлення технічної готовності озброєння і військової техніки… Практично по всій лінії розмежування з боку бойовиків фіксується лише деяке зменшення кількості артилерії, що відводиться (терористами – ред.) в тил згідно з Мінськими домовленостями. Важка бронетехніка, зокрема, танки, з яких також ведуться обстріли позицій українських військ, залишаються на місці і від лінії розмежування не відводяться…У… ДНР триває «мобілізаційна кампанія». Бойовики розсилають «повістки» на підприємства і шахти. Є розпорядження керівництва ДНР мобілізувати з кожної великої шахти і підприємства мінімум 250 осіб» //«Ера медіа», «Українська правда»;

   3. Річниця окупації Криму

   В..Путін продовжує хизуватися перед росіянами «поверненням» Криму, насправді зізнаючись у скоєнні міжнародного злочину.
   Телеканал «Росія-1» анонсував документальний фільм про анексію Криму заявою В.Путіна, в якій він спростовує свої попередні твердження про начебто непричетність РФ до захоплення ВР АРК, адмінбудівель і військових частин у Криму та організації псевдореферендуму навесні 2014: «Я пригласил в Кремль руководителей наших специальных служб, министерства обороны, поставил перед ними задачу спасти жизнь президента Украины… Я всем коллегам сказал: мы вынуждены начать работу по возврату Крыма в состав России».
   КОНТРТЕЗИ: В.Путін взяв на себе особисту відповідальність за анексію Криму, логічним продовженням якої стала неоголошена війна РФ проти України на Донбасі.
   Президент України П.Порошенко (в інтерв'ю «Першому національному»):
   (09.03.15) «Україна живе в умовах війни, в умовах окупованої території. Ми повинні подивитися правді в очі. Близько 25% промислового потенціалу країни зупинено, 10% - фізично зруйновано. Витрати на оборону сьогодні становлять понад 90 млрд. При цьому країна знаходить сили, щоб це (витрати на оборону – ред.) забезпечити… Ми можемо сьогодні констатувати, що атакуючі і наступальні дії агресора нам вдалося зупинити, що левову частину систем залпового вогню, важкої артилерії українська сторона відвела…
   Крим є і буде українським… Ми маємо забрати все озброєння, яке залишилося в Криму, і будемо на цьому наполягати і забирати» //www.president.gov.ua, УНІАН, ТСН.
   Речниця Держдепартаменту США Дж.Псакі:
   (10.03.15) «Документальний фільм, у якому йдеться про анексію Криму, є свідченням брехливого підходу Кремля до кримських подій та на сході України» //УНІАН.
   Прес-секретар верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Ф.Могеріні М.Косьянчич (щодо анонсованого фільму про анексію Криму):
   (10.03.15) «…Ми засуджуємо… незаконну анексію Криму і Севастополя Російською Федерацією. Це було і продовжує залишатися чітким порушенням як Хартії ООН і Гельсінського акту 1975 року про територіальну цілісність держав, так і міжнародних зобов'язань Росії, коли ми говоримо про Україну. Ми не визнаємо це порушення міжнародного права і будемо продовжувати повністю виконувати нашу політику невизнання, в тому числі через запобіжні заходи» //УНІАН.
   Глава МЗС Великобританії Ф.Хеммонд:
  (10.03.15) «Дії президента Путіна – незаконна анексія Криму і використання російських військ для дестабілізації сходу України – суттєво підривають безпеку суверенних націй у Східній Європі… Володимир Путін не має наміру слідувати прийнятим у міжнародної спільноти правилам, мета яких – підтримання миру, а навпаки, прагне до їх руйнування» //«Бі-бі-сі Україна».