:
 

Пологівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області повідомляє, що згідно з наданою інформацією Оріхівським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області про результати дослідження Дніпропетровської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у патологічних матеріалах від 2-х свиней, що належать ФГ «Спайдер», в селі Омельник Оріхівського району Запорізької області, виділено ДНК-вірус африканської чуми свиней.

Станом на 02.07.2019 проводиться комплекс заходів згідно з вимогами чинного законодавства.

 Довідково:

Африканська чума свиней (АЧС) – дуже заразна вірусна геморагічна хвороба. Входить до переліку особливо небезпечних хвороб тварин, затвердженого Міжнародним епізоотичним бюро.

Експерти відзначають, що зараз Інструкція Держпродспоживслужби з профілактики та боротьби з хворобою стала значно м’якшою. Якщо ще півтора року тому доводилося спалювати усіх свиней в радіусі трьох кілометрів, то сьогодні проводяться аналізи, після яких здорових тварин забивають.

 Як вірус передається?

Вірус АЧС достатньо стійкий та при низьких температурах може жити до 7 років. Головна його слабкість – сильна спека. Тож, у літню спеку ризик зараження значно зменшується.

Природнім «резервуаром» хвороби є дикі кабани. Основним джерелом збудника є хворі тварини та їх останки, секрети й екскременти. АЧС надзвичайно заразний вірус і передається контактним шляхом.

Передача збудника АЧС здійснюється при безпосередньому контакті з хворою твариною, харчовими продуктами або сировиною, отриманими від неї. Причому збудник може залишатися на всьому, що контактувало із зараженою свинею: на інших тваринах, кормах, одязі та взутті, в ґрунті, у воді, на поверхнях в приміщенні, обладнанні, автомобільних протекторах і т.п.

 Що буде, якщо з’їсти м’ясо хворої тварини?

Не трапиться абсолютно нічого. Вірус ніяк не впливає на людський організм, втім, як і на інших тварин. Ним хворіють тільки свійські та дикі свині. Що стосується отруєнь, вони відбуваються не з причини АЧС, а від кишкової інфекції через несвіжість чи недостатній обробіток м’яса.

 Навіщо ж тоді спалювати свиней з АЧС, якщо м’ясо безпечне, а його термічна обробка вбиває збудник?

На жаль, ніхто не може дати гарантій, що «хворе» м’ясо пройде необхідну обробку. Сало, консерви, кістки і т.п., скоріш за все, збережуть у собі вірус та призведуть до поширення хвороби.

 

Як розпізнати, що свиня захворіла саме АЧС?

Симптоми вірусу дуже схожі на симптоми грипу у людини. Тварина стає кволою, відмовляється від їжі, у неї підіймається температура.

Господарі нерідко починають лікувати свиню антибіотиками, противірусними препаратами, ще не розуміючи, що це АЧС. Але нічого з того не допоможе, краще навіть не намагатися спробувати вилікувати тварину. Ймовірність дуже низька. А якщо враховувати фінансові витрати – воно того не варте.

На другому етапі на тілі свині починають з’являтися плями. Власники тварин іноді плутають її з іншою небезпечною, але виліковною хворобою – бешихою (рожа) свиней.

 Як же відрізнити АЧС від бешихи?

При АЧС плями не мають чіткого контуру, вони синюшно-червоного кольору – вірус вражає дрібні сосуди, що призводить до крововиливів. Плями з’являються спершу на вухах, животі, підгрудді, в паховій зоні тобто там, де шкіра є найтоншою. Бешиха супроводжується червонуватими плямами, що мають чітку форму й контур.

Часто АЧС виявляється, коли господар звертається до ветеринара, підозрюючи саме бешиху.

 

Як захистити домашнє господарство?

- АЧС майже на 50 % подібна до класичної чуми свиней, тому вакцина від цієї хвороби може незначно збільшити спротив організму тварини;

- їжу необхідно піддавати термічній обробці (пропарювати, заливати кип’ятком);

- не випускати тварин із загону;

- регулярно прибирати місце з дезінфікуючими засобами утримання;

- перед тим, як заходити до загону, витирати взуття ганчіркою, змоченою у дезінфікуючих засобах;

- перешкодити потраплянню в сарай бродячих тварин;

- боротися з гризунами та комахами;

- не відвідувати карантинні зони та не приймати звідти передачі.

 

За даними Пологівського районного управління

Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області