:


    Спостережна комісія при Пологівській районній державній адміністрації надає інформацію стосовно проведеної роботи за 2014 рік.
    Розпорядженням голови райдержадміністрації від 19.03.2012 № 167 «Про затвердження складу спостережної комісії при Пологівській районній державній адміністрації Запорізької області» затверджена комісія у складі 10 осіб. 
За 2014 рік на облік спостережною комісією взято 45 осіб, з них: умовно-достроково звільнених – 28 осіб, по відбуттю терміну покарання – 2 особи, амністовані – 15 осіб.
   З категорій осіб, які стали на облік з урахуванням попередніх років знято з обліку 43 особи (40 умовно-достроково звільнені, 3 по відбуттю).
   З урахуванням попередніх років залишилось на обліку 71 особа. 
   Таким чином, протягом 2014 року робота спостережної комісії проводилась з 114 особами (43 - знятих з обліку та 71 - з якими продовжується робота).
   Основними завданнями спостережної комісії є організація громадського контролю за дотриманням прав і законних інтересів засуджених осіб, звільнених від відбування покарання, організація виховної роботи з особами умовно-достроково звільненими від відбування покарання та громадського контролю за їх поведінкою протягом невідбутої частини покарання, надання допомоги у соціальній адаптації особам, звільненим від відбування покарання. Спостережна комісія при Пологівській райдержадміністрації має печатку, яка зберігається в сейфі (відповідно до вимог нормативних документів).
   Членами комісії налагоджено взаємозв'язок з кримінально-виконавчою інспекцією, РВ ГУМВС України в Запорізькій області, громадськими, релігійними організаціями, районним центром зайнятості, управлінням соціального захисту населення райдержадміністрації.
   Начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники закладів охорони здоров'я, Пологівського РВ ГУ МВС України в Запорізькій області, районного центру зайнятості, районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, територіального центру з надання соціальних послуг населенню є доповідачами на засіданнях комісії. На засідання запрошуються представники Пологівської кримінально-виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Запорізькій області, районного управління юстиції Запорізької області, районного сектору управління Державної міграційної служби України в Запорізькій області. В ході роботи з неповнолітніми, які стоять на обліку в Пологівському міжрайонному відділі кримінально-виконавчої інспекції, з неповнолітніми, засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, спеціалістами Пологівського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з працівниками Пологівського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції проводяться тренінги, лекції, бесіди.
Засідання спостережної комісії проводяться щомісячно. За 2014 рік проведено 12 засідань, розглянуто 110 питань.
   На засіданнях розглядались питання: про співпрацю з фтизіатричною службою району, з районною благодійною організацією «Любов ближнього», з районною організацією Товариство Червоного Хреста, про роботу з неповнолітніми, які звільнились з місць позбавлення волі та з неповнолітніми, які засуджені до покарань, які не пов’язані з позбавленням волі, про працевлаштування осіб, про надання медичних послуг та консультацій, про залучення до волонтерської діяльності, про здійснення контролю за поведінкою умовно-достроково звільнених осіб протягом невідбутої частини покарання та інші.
     У квітні 2014 року проведено тренінг для членів спостережної комісії на тему «Людина в світі правил».
Активно проводиться висвітлення діяльності комісії у засобах масової інформації, за 12 місяців 2014 року таких повідомлень було 7, а саме: 2 публікації в газеті «Пологівські вісті» (23.01.2014 № 4 «Звіт спостережної комісії за 2014», 24.07.2014 № 30 «Спостережна комісія звітує»); 3 виступи на місцевому радіо (29.01.2014, 18.02.2014, 11.04.2014); 1 публікація на офіційному сайті райдержадміністрації («У Пологівській РДА просять чуйності для тих, хто побував у місцях позбавлення волі»); 1 публікація на сайті газета «Районка» (13.11.2014) .
   Рішенням 32 сесії п'ятого скликання Пологівської районної ради від 11.11.2010 № 9 за поданням райдержадміністрації затверджено районну Програму соціального захисту бездомних громадян, безпритульних дітей, осіб, звільнених з місць позбавлення волі, та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах.
За 2014 рік надано матеріальну допомогу 7 особам на суму 1,3 тис.грн.
    Для покращення роз'яснювальної роботи, просвітницької діяльності комісією розроблені пам'ятки з переліком соціальних установ та громадських організацій відповідного тематичного спрямування, які діють в Запорізькій області, з адресами місцезнаходження та списком запропонованих послуг.
   Налагоджено зв'язок із органами місцевого самоврядування. За поданням спостережної комісії виконкоми міської та сільських рад надають акти обстежень умов проживання відповідного контингенту. 
Крім цього, активно проводиться робота із залученням фахівців із соціальної роботи центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Фахівці разом з працівниками РВ ГУМВС інспектують сім'ї осіб, які знаходяться на обліку спостережної комісії та звітують про проведену роботу на засіданнях комісії.
    Особи, які знаходяться на обліку спостережної комісії, у 2014 році перебували на обліку з урахуванням попередніх років – 14, працевлаштовано - 6, пройшли навчання – 2, проліковано безкоштовно – 5, залучено до волонтерської роботи – 2, надано матеріальну допомогу – 7 особам, надано гуманітарної допомоги –7, видано одягу – 10 особам, прийняли участь у громадських роботах – 1, прийняли участь у групових профілактичних заходах «За здоровий спосіб життя» - 12, забезпечено реєстрацію місця проживання – 3 особам, відновлено документи (паспорт) -2, приймали участь у тимчасових роботах – 1 особа. 
    Спостережною комісією проведено 4 інспекційних рейди до реабілітаційного центру, де проживають особи підзвітної категорії (10.02.2014, 26.05.2014, 23.10.2014, 23.12.2014). Рейди проводились із залученням фахівців управління соціального захисту населення райдержадміністрації, комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», РВ ГУ МВС України в Запорізькій області. Під час рейдів перевірено санітарно-гігієнічні умови проживання осіб, вивчено потреби громадян, надано матеріальну допомогу, видані продукти харчування, одяг, миючі засоби, постільна білизна на загальну суму 732 грн. Мешканці реабілітаційного центру залучались на чергування у складі самооборони на блокпост с.К.Роздори. 
    На колегії райдержадміністрації 30.01.2014 було заслухано питання про звіт спостережної комісії за 2013 рік. 
   На нарадах при голові райдержадміністрації, з органами місцевого самоврядування та правоохоронними органами обговорювались питання роботи спостережної комісії. 
    24.02.2014 спостережною комісією спільно з Пологівським РВ ГУМВС України в Запорізькій області, районним центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді проведено «круглий стіл» за результатами якого укладено договір про співпрацю.
    Спостережною комісією спільно з Пологівською ЦРЛ, центром первинної медико-санітарної допомоги та КУ «Пологівський протитуберкульозний диспансер» Запорізької обласної ради проводилася робота з питання профілактики і протидії туберкульозу. Для огляду до фтизіатра звернулось 37 осіб. Із звітної категорії на облік взято 1 особу, проходили лікування – 2 особи.
     В Пологівському районі розроблені заходи та затверджений склад оперативного штабу щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі в осінньо-зимовий період. До складу оперативного штабу ввійшли представники міської ради, управління соціального захисту населення райдержадміністрації, спеціалісти закладів охорони здоров’я, надзвичайних ситуацій, внутрішніх справ, члени Товариства Червоного Хреста.
    Керівник штабу – заступник голови райдержадміністрації.
    Запроваджено «гарячу» лінію за телефоном 2-36-50 у КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», де громадянам надаються необхідні консультації. В осінньо-зимовий період кожної п’ятниці проводились патрулювання по виявленню бездомних осіб. При територіальному центрі соціального обслуговування діє служба обліку бездомних громадян. За 2014 рік на обліку служби перебуває 74 особи. 
    З листопада 2014 року проводилось гаряче харчування за рахунок обласної програми соціального захисту бездомних громадян, осіб звільнених з місць позбавлення волі. Гаряче харчування відбувалось двічі на тиждень: вівторок і четвер. В середньому обіди відвідувало 20 осіб, з них звільнених з місць позбавлення волі 10. Станом на 15.12.2014 кількість виданих порцій 300, загальна вартість виданих порцій 3 600 грн.
    Особи, які знаходяться на обліку спостережної комісії при райдержадміністрації залучались до проведення Дня Збройних Сил України, Дня Конституції та акції «Європа – наш спільний дім» 14.05.2014. На цій акції також були присутні неповнолітні, які відбувають покарання, непов’язані з позбавленням волі. Особи з обліку спостережної комісії також залучались до організації Дня визволення Пологівського району від фашистських загарбників, Дня Збройних Сил України.